Vleeshal-5.jpg

Zeeuwen op Wit

personal.

Beeld Onderzoek naar de Zeeuwse identiteit.

 

Het Zeeuws DNA, Het (nieuwe) Zeeuwse Meisje, “Ik ben een Zeeuw in hart en nieren”, Zeeuws Groen, Zeeuwse Mannendag.nl etc. Dergelijke uitspraken of benamingen duiken vaak op in Zeeland. Maar wat betekent dat eigenlijk: Zeeuw zijn? En wat is de Zeeuwse identiteit? Of zijn we tegenwoordig allemaal wereldburgers en maakt het niet uit of je nu in Middelburg, Philippine of misschien wel Almere woont? De oorspronkelijke zuilen; kerk, school, dorp en vereniging zijn minder sterk aanwezig en wordt onze identiteit niet steeds universeler door de toenemende invloed van internet en de media?

Marcel Kentin is fotograaf en is geboren en getogen in Terneuzen. Hij heeft 17 jaar buiten Zeeland gewoond en gewerkt en is sinds augustus 2010 verhuisd naar Middelburg. Hij werkt op dit moment aan de serie ‘Zeeuwen op Wit’. In deze serie is hij op zoek naar de Zeeuwse identiteit en vraagt zich af wat deze is. 

Hij portretteert Zeeuwen, waarbij hij zich vooral focust op de mens, hij haalt de geportretteerde uit de context / de omgeving door hem of haar te plaatsen voor een witte achtergrond. De portretten worden, geïnspireerd door de fotograaf Richard Avedon, in zwart-wit afgedrukt. Door de Zeeuwen op steeds dezelfde wijze te portretteren en te presenteren kun je je als toeschouwer met recht afvragen: wat is nu eigenlijk de Zeeuwse identiteit?

In de Kabinetten worden de foto’s als een soort behang direct op de muur bevestigd, waarmee een tijdelijke installatie is gecreëerd. Hoewel met hedendaagse digitale fotografie eindeloos gereproduceerd kan worden, met exact dezelfde data, geeft Marcel Kentin met deze manier van presenteren zijn werk een vergankelijk karakter.

Deze serie is ontwikkeld met steun van de Vleeshal Middelburg.

 

Overzicht expositie ruimte Vleeshal van fotografie serie ‘Zeeuwen op Wit’.

Overzicht expositie ruimte Vleeshal van fotografie serie ‘Zeeuwen op Wit’.

Interieur-Kentin-1.jpg