Cultureel-Erfgoed-web-25pr-16.jpg

Maria Hemelvaartskerk

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

In opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heb ik de Maria Hemelvaartskerk in Grauw, Zeeuws-Vlaanderen gefotografeerd. Deze serie heeft als doel, het registreren van de staat van de kerk op dit moment. Het is namelijk onduidelijk wat er in de toekomst met de kerk gaat gebeuren.

De kerk is gebouwd in 1855. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er wandschilderingen aangebracht door Frans De Vos, een Belgische vluchteling, schilder en circusdirecteur. Hij schilderde te Graauw van 1915 tot 1918.

De kerk wordt op het moment beheert door de heer de Baar. In januari 2016 werd deze kerk onttrokken aan de eredienst en zoals ik al zei, het is onduidelijk wat er met de kerk gaat gebeuren in de toekomst. Ik zelf ben geen kerkbezoeker, niet meer, vroeg in mijn jeugd ben ik er aantal jaren naar de katholieke kerk geweest tot ongeveer mijn 10e jaar. Godsdienst, dé kerk > dat is iets persoonlijks, maar daarnaast is het ook onderdeel van een cultuur, of je nu belijdend bent of niet. Misschien had ik daarom toch een mistroostig gevoel toen ik hoorde van de heer de Baar, dat het onduidelijk is wat er met deze prachtige kerk gaat gebeuren en er misschien een stuk cultuur verdwijnt…

De PZC heeft toevallig (?) vandaag ( 08-03-2019) een artikel gepubliceerd over dit fenomeen: - hoe om te gaan met leeg staande kerkgebouwen?

Jac de Baar, beheerder Maria Hemelvaartskerk , Graauw.

Jac de Baar, beheerder Maria Hemelvaartskerk , Graauw.

CultureelErfgoed-Kerk-Graauw-178-V1.jpg

Kerk aanzicht aan de Dorpsstraat.

CultureelErfgoed-Kerk-Graauw-449-V1-1500.jpg
CultureelErfgoed-Kerk-Graauw-267-1500.jpg
CultureelErfgoed-Kerk-Graauw-049-1500.jpg